enkel pijn schaatsen

Enkel pijn schaatsen

Bij een lekkere winterse dag het natuurijs op om een mooi stuk te gaan schaatsen. Voor de meeste Nederlanders klinkt dit als muziek in de oren. Echter komt het regelmatig voor dat mensen op schaatsen staan met pijnlijke enkels. Wat is deze pijn en hoe kun je het voorkomen?

Deze pijn kan voortkomen uit verschillende factoren. Factoren die enkel pijn kunnen veroorzaken zijn

  • Verkeerd materiaal. Uiteraard een dooddoener maar de juiste maat schoen is essentieel en daarnaast moet deze goed om de gehele voet passen. Een te kleine schoen kan irritatie aan de enkel veroorzaken. Een te grote schoen doet de voet ‘zweven’ in de schoen wat ervoor kan zorgen dat de enkel onstabiel wordt.
  • De houding is het tweede punt en zeer belangrijk. Je moet ervoor zorgen je knieën goed naar voren worden geduwd. Hierdoor wordt als het ware de enkel op slot gezet waardoor die niet zomaar kan zwikken. Door de knieën naar voren te duwen blijft de enkel beter op zijn plek in de schoen en heb je na een flinke schaatstocht veel minder last van de enkel.
  • Balans op de schaats is van cruciaal belang. Zorg dat je recht boven de schaatsijzers staat bij de inzet. Sta je onstabiel op de schaatsen dan zal je drukpunten in je schoen gaan merken rondom je enkel wat uiteindelijk resulteert in enkel pijn. Knikt je schaats naar binnen dan zal je pijn ervaren aan de binnenkant van je enkel. Knikt de schaats naar buiten dan ga je pijn ervaren rondom de knobbel van je enkel. Dit is een combinatie van een goede balans op je schaats en de knieën goed naar voren blijven duwen.
  • In de afzet is het van belang dat de steun schaats goed stabiel op het ijs blijft staan. Zoals hierboven ook genoemd bij de inzet. Knikt de stamvoet wel door zal je naar verloop van tijd pijn rondom de enkel ervaren.

Oplossingen om enkel pijn te voorkomen tijdens het schaatsen

  • Sporttape plakken op het punt waar het enkelgewricht de schaats raakt
  • Zorgen dat je stabiel op de schaatsen staat
  • Het juiste materiaal schaats in de juiste maat
  • Techniek verbetering
  • Het trainen van de enkel spieren

In onderstaande video wordt een goede oefening uitgelegd om de enkels te trainen voor het schaatsen:

 

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x