artrose enkel

Artrose enkel

Enkel artrose wordt vaak verward met slijtage terwijl dit niet het geval is. Artrose van de enkel gaat namelijk vrijwel altijd gepaard met eerder letsel in de enkel. De verandering in de enkel na bijvoorbeeld een botbreuk zorgt ervoor dat het kraakbeen in het gewricht anders wordt belast waardoor artrose kan optreden. Dit is bijvoorbeeld anders als bij een verstuikte enkel.

Artrose in de enkel komt vaak voor bij mensen die al enigszins op leeftijd zijn en daarnaast al eerder letsel hebben opgelopen in de enkel.

Symptomen zijn onder anderen:

  • Een instabiele enkel
  • Een schurend en knarsend geluid bij bewegen
  • Een zwelling

Daarnaast kan het samen gaan met een pijnlijke enkel in de ochtend bij het opstaan of wanneer u op de trap loopt. Zoals eerder gezegd met name bij mensen op leeftijd en komt het het vaakst voor bij als er een ongeluk aan vooraf is gegaan. Dit kan wijzen op artrose in het bovenste spronggewricht.

Behandeling:

De behandelingen zijn helaas beperkt. De mogelijkheden bij artrose in de knie zijn bijvoorbeeld veel uitgebreider. Bij de enkel zijn er eigenlijk twee mogelijkheden. Namelijk het vastzetten van het enkel gewricht of het plaatsen van een kunstgewricht in de enkel. Deze twee mogelijkheden kunnen ervoor zorgen dat de pijn afneemt.

In onderstaande video van Voetencentrum Wender wordt er dieper in gegaan op artrose in de enkel:

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x